Patchkast

Een Patchkast is vergelijkbaar met een meterkast maar dan voor uw netwerk. In de patchkast komen de (utp) kabels samen en kunnen daar verder aangesloten worden op bijvoorbeeld een switch, modem of router. De kabels kunnen zelfs doorgepatcht worden naar een andere ruimtes waar dan bijvoorbeeld weer andere apparatuur aanwezig is. Dit is sterk afhankelijk van de grootte van uw netwerk. In geval van een scheiding in de ruimte tussen de patchkasten en de switches spreekt men van een cross-connect. Een switch kan eventueel ook gepatcht worden naar een telefooncentrale. Dit is wel afhankelijk van waar je wall outlet geplaatst is in verhouding tot je patchkast. 

Technische uitleg over patchkasten

In patchkasten zitten vaak één of meerdere patchpanels. Patchpanels zijn rijen met UTP of FTP connectoren waaraan de patchkabels gemonteerd kunnen worden. De patchkasten staan vaak in ruimtes waar meerdere patchkasten geplaatst kunnen worden. Per patchkast kunnen aan twee kanten patchpanels geplaatst worden. Men kan er voor kiezen om in de patchkasten ook rangeerpanelen te monteren. Deze panelen dienen ervoor om kabels netjes weg te werken zodat er overzicht ontstaat. 
Aan de hand van het aantal patchpanels kan men uitrekenen hoeveel patches er in de patchkasten geplaatst dienen te worden. Het aantal patchkasten dat men nodig heeft, is afhankelijk van de indeling van de rest van het netwerk. Voor een goede indeling van de patchkasten dient men rekening te houden met de lengte van de kabel inclusief (end-to-end) de patchkabels aan beide kanten. 

Waarom zijn patchkasten belangrijk?

In patchkasten vindt de opslag van ICT, telecom en beveiligingsapparatuur plaats. Patchkasten beschermen de dure ICT en communicatie componenten tegen stof en eventuele schade aan de kabels . Vaak wordt in gebouwen met een groot aantal netwerken een afgesloten ruimte toegewezen om de patchkasten te plaatsen. De patchkasten dienen gekoeld te worden en preventief beschermd te worden tegen brand door een blussysteem. Een patchkast vormt het kloppend hart van uw organisatie. Bescherming is van essentieel belang omdat hier vaak alle bedrijfsgegevens worden opgeslagen op een back-upmodule. 

Het is voor een bedrijf dus erg belangrijk om goede en geschikte patchkasten aan te schaffen. Zoals hierboven beschreven is beschermen patchkasten de patchkabels tegen vuil en stof maar daarnaast dienen deze units als een overzichtelijke weergave van uw netwerk. Mochten er zich problemen opdoen binnen uw netwerk dan kan gemakkelijk en overzichtelijk binnen de patchkasten gekeken worden wat er aan de hand is. Dit in tegenstelling tot bedrijven waar zich geen patchkasten bevinden en allerlei ethernetsnoeren zich door elkaar lopen.